Når konflikten er startet
Er du lige flyttet ind i den nye lejlighed, som du har ventet måneder på at overtage? Så er det vigtigt at give et godt førstehåndsindtryk, inden der pludseligt er gået flere år og du stadig ikke kender dine naboer. For tiden taler vi nemlig meget om nabokrig og hvordan de ødelægger fællesskabet.
Det er ikke rart, når man har set sig sur på naboen, eller hvis naboen af en eller anden grund aldrig hilser mere, ser vred ud når du møder vedkommende eller på anden måde giver udtryk for, at noget er helt galt. Emnet er relevant, for det er de færreste af os, som ikke har en nabo. Undersøgelser viser endda at ca. hver 6 er i konflikt med sin nabo.
Når flyttemændene er gået, flyttekasserne er blevet pakket ud og flytningen generelt er et overstået kapitel, kan det være gavnligt at bruge lidt tid på sine naboer. Det behøver ikke at være de store gestusser, men blot en hilsen og sludder over hækken kan gøre en væsentlig forskel.
Når skaden er sket
Hvis det hele begynder at styrte sammen, er det vigtigt at forsøge at løse konflikten. Måske er den mindre end hvad du tror, og er hurtigt overstået – så kan begge parter hurtigt vende tilbage til, at være naboer. Eksperter på området fortæller, at det er vigtigt at tale sammen om problemet. Her skal man forsøge at forholde sig i ro og tænke over måden man siger tingene på. Det kan nemlig være hårdt pludselig at få at vide, at man har gjort noget ”forkert” eller skal gøre noget anderledes.
Hvis en person derimod henvender sig til en selv, bør man prøve at forstå naboen. Man vil mene, at begge har interesse i at opretholde et positivt naboskab, hvor man i det mindste kan enes. Så forsøg at hold hovedet koldt og bed om lidt tid til at tænke over det sagte, inden du kommer med din udmelding.
Prøv at løs konflikten internt og vent med at opsøge myndighederne eller professionelle konfliktmælgere til, det er den eneste mulighed. Åbenhed og en venlig tone kommer man langt med – især hvis man viser imødekommenhed fra start af.
Så pak ikke dine flyttekasser til du har forsøgt at løse konflikten. Selvom der er mange konflikter naboer imellem, er der også mange, som bliver løst. Ville det ikke være ærgerligt at give drømmelejligheden op, når problemet er løsbart?
Vil du lære at være en bedre nabo? Læs denne artikel og bliv klogere på starten af et godt og sundt naboskab, hvor man kan gavne af hinanden – både når der skal rejses og boligen skal tilses, eller når du mangler et æg eller to til madlavningen og ikke kan komme forbi et supermarked.