Selvom Danmark er et lille land, er vi alligevel mange, som bor op og ned af hinanden. Vi bor til leje i store almene boligkomplekser, vi bor på hyggelige villaveje, nogle af os bor i bofællesskaber med flere familier og nogle af os bor på Vesterbro, sammen med tusindevis andre. Folk flytter meget og de flytter ofte steder hen, hvor de kommer til at møde andre og have naboer. Naboskab er netop månedens tema.

 

Som vi tidligere har skrevet, er én ting at flytte hen i ens drømmebolig, mens noget helt andet er at kunne lide ens omgivelser og falde til. Derfor har vi valgt at pakke flyttekasser, flyttemænd, transportvirksomhed og lageropbevaring lidt væk, og i stedet for fokusere på, hvad der sker, når flyttemændene igen er kørt.

 

Forskellige naboskaber

Der findes ikke kun en type naboskab, men derimod et hav af dem. Allerede når du køber din bolig, kan du forhøre ejendomsmægleren om, hvordan de sociale sammenhænge er i nabolaget.

 

Man holder sig for sig selv

Måske flytter du ind i et område, hvor man egentlig holder sig mest for sig selv. Her er der ikke det store behov for at være sammen med sine naboer, men man lever bare i fred og ro med sig selv.

 

Man hilser høfligt

Det kan også være, at naboerne blot hilser på hinanden og lige kender hinandens navne, men ellers ikke gør noget for at lave sociale ting sammen.

 

Snakken går over hækken og der afholdes arrangementer

Nogle steder går snakken over hækken, på den lille vej eller andre steder i nabolaget. I den lidt mere sociale del af skalaen, kan det være, at der årligt arrangeres havefester eller ”vejfester”, hvor alle på vejen mødes til mad, drikke og en festlig stund.

Døren står altid åben

Det kan også være, at naboerne er så tæt tømret sammen, at døren faktisk altid står åben. Det kan være, at der bankes på døren for meget mere end blot at ville låne lidt sukker, men at der drikkes øl i haven, inviteres til mad fra grillen og film bliver set med naboerne og deres børn.

Det er klart, at tætte naboskaber ikke sker henover et par uger, men at det kræver tid at opbygge. Som tilflytter, skal man også først lære disse fællesskaber at kende, inden man selv kan være med til at indgå i dem.

 

Måske har man slet ikke lyst til at have et tæt fællesskab med de andre naboer, eller måske har man netop lyst til at være den, der planlægger den næste store fest. Hvad har du tidligere oplevet, de steder, hvor du er flyttet hen og hvad foretrækker du at have, af naboskab?

 

Der findes mange forskellige slags, måske kan du selv remse en del op?