Det er ikke en selvfølge, at man er en god nabo. Man tænker muligvis om sig selv, at selvfølgelig er man da det! Men det kræver altså nogle tiltag og handlinger, før man kan blive det. Vi alle elsker at have gode naboer men, hvad er det egentlig der gør, at vores naboer er så dejlige mennesker? Det kommer vi nærmere ind på i denne artikel, så vi kan blive bevidste om det, og selv øve os i at blive bedre naboer til når vi flytter.

 

Undersøgelser viser, at et flertal af danskere mener, at det gode naboskab er af stor betydning for dem. Det er godt for trivslen og er et godt middel mod blandt andet indbrud. På samme måde er nabostridigheder noget, som man gerne vil undgå, da det har stor negativ indvirkning på livskvaliteten. Det gode er, at det faktisk ikke er så svært at blive en god nabo.

 

1)      Hils på hinanden

Bare det at huske det lille ”hej”, når man går forbi hinanden eller ses i supermarkedet gør meget. Det viser nemlig, at man ved, hvem den anden person er og anerkender dem. Desuden tager det ikke så lang tid at hilse på. Det er en god start, hvis du lige er flyttet.

 

2)      Informér om byggeplaner

Hvis du i forvejen kan fortælle, at du snart skal til at bygge, vil det blive værdsat af dine naboer. Så kan de nemlig planlægge derudfra og måske vælger de at flytte havefesten til den følgende uge, så de ikke bliver generet af larmen.

 

3)      Lån ting af hinanden

Din nabo vil altid give dig et æg til frikadellerne, et par teskefulde salt eller en rulle toiletpapir, hvis du står og mangler. Det er en god måde at komme hinanden ved og giver anledning til at kunne tale om det efterfølgende: ”Hvordan gik det med frikadellerne i går?”.

 

4)      Tag hensyn

Sæt dig i din nabos sted, når du vælger at spille høj musik hele dagen, træne dit klaverspil eller andre larmende aktiviteter. Hvis du bare skal træne højlydt eller øve til koncerten til weekenden, så fortæl situationen til dine naboer og hør, om de måske ikke er hjemme på et givet tidspunkt, så de ikke bemærker larmen.

 

5)      Tal med hinanden

Hvis der er noget, som har generet dig, så tal med din nabo om det. Forklar, hvorfor du var irriteret og indgå i dialog. På den måde kan man sørge for, at småting ikke udvikler sig til større konflikter.

 

6)      Hold øje med hinandens hjem, når I ikke er hjemme

Det her er muligvis en af de største glæder, når man bor i hus og skal rejse. Tanken om, at ens hjem er sikkert og at alle ens ejendele stadig er i huset, når man kommer hjem igen. Hvis du ved, at din nabo skal afsted i længere tid, så tilbyd din hjælp!